
*Yeterli ve dengeli beslenme bu dönemin en önemli özelliği.
* Su, hücresel sıvı dengesi, vücut ısısının düzenlenmesi, bağırsak temizliği, kalp sağlığı, böbrek fonksiyonları için hayati içecek. Günlük 2 litre kadar tüketmeye özen gösterin.
*Viral enfeksiyon hastalıklarında tuz doğal bağışıklık hücreleri üretimini azaltarak enfeksiyona geçişi kolaylaştırır. Bu nedenle tuz tüketimini en fazla 1 silme çay kaşığı kadar günlük salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
* Güneş ışığından etkin yararlanamayan herkes için günde 2000-4000 IU kadar D vitamini kullanımı bağışıklık sisteminin güçlü kalması önemli. Ancak ölçüm yapılmadan takviye alınmamalı.
*Çinko ve selenyumdan zengin beslenme modeli viral enfeksiyonlardan korunmada yardımcıdır. Gerekli görülürse 40 mg’ı geçmeyecek dozda çinko ve 200 mikro gram yüksek doz selenyum desteği alınabilir.
*Günlük yağ tüketim miktarı natürel sızma zeytinyağı ve çiğ olarak tercih edilmeli.
*Omega-3 içeriği nedeni ile balık haftada 2-3 kez 150-200 g kadar tüketilebilir. Tüketilemiyor ise 250 mg EPA ve DHA içeren balık yağı kullanılabilir.
* Doğumdan sonra altı ay sadece anne sütü ile bebeği emzirmenin akciğer hastalıkları ve birçok enfeksiyondan koruduğu biliniyor. Annelerin bebeklerini emzirirken maske takmaları ve her emzirmeden önce ellerini yıkamaları ise çok önemli.
*Rafine besinler ve şarküteri ürünler; beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz un, tütsülenmiş etleri Covid-19’dan korunmak adına yememeye özen göstermelisiniz.
* Kabak, havuç, pancar, biber, semizotu, brokoli, lahana, taze kekik, karnabahar, ıspanak, maydanoz, taze nane, roka, turp ve domates A.C ve E vitamin için en zengin besinsel kaynaklardır. Kuşburnu, çilek, kivi, ananas, kavun, karpuz, böğürtlen, limon ve portakal da C vitamini zengin meyvelerdir.
* Amerikan Besin ve İlaç Birimi’ne göre pandemi döneminde alkol tüketimi viral enfeksiyonlara vücudun daha yatkın olmasına neden oluyor. Alkol alımınızı minimize edin.
*Gıda ambalajları ile virüsün taşınmasının mümkün olmadığı ile ilgili çalışmalar mevcut.
*Yağsız protein tüketimi kas kütlesini korur ve enerji alımını düşürür. Günlük yumurta, balık, hindi, organik tavuk tüketimini kişisel miktarlar göz önünde bulunarak tüketilebilir.